Kapal Layar 5 Bintang

By Yazid Umar

Tadi pagi sebelum ke office kepek saja lah singgah ke Tg.Aru Yacth Club di mana tempat kepek simpan kepek punya jetski. Elok dok tengok2 kepek ternampak akan sebuah kapal layar terdampar ditepi pantai. Dari jauh tengok lain macam jer, tak macam biasa. Bila dah dekat memang lain macam.
Rupa-rupanya ia dibuat daripada bahan buangan. Pandai jugak orang tu ya. Tapi kepek tak dapat jumpa tuan punya kapal layar tu dan tak pasti boleh berlayar atau tidak.

SATU CADANGAN: Sila beri MORAL daripada kapal layar ini, mana yang menarik, terbaik, sensasi dan seksi akan dapat hadiah daripada kepek RM20 (topUP). Catat moral dalam ruang komen - TQ -

KEPUTUSAN PEMENANG : Nsem-man

 

15 comments so far.

  1. twistiesgurl June 11, 2008 at 11:09 AM
    hahahaha....
    aku org pertama...
    lalalala..
    jgn jeles din..
    kepek aku rase kapal ni boleh belayar sbb kt bawah die ade botol2 yg boleh mengapungkan org yg nk belayar...
    sape la yg bijak mencipta kapal ni kan...
    bagus tul otak die...
    xyah susah2 nk buang banyak duit....
    pakai bahan terbuang je..
    kepek ko cakap ngn die..kalo x cukup botol..kt umah aku ade manyak....aku leh sedekah...huhuhuhu
  2. Nsem Man June 11, 2008 at 11:34 AM
    apa kejadah moral lagu tu? itu pendapat la cik kiena
  3. KerepeK June 11, 2008 at 11:34 AM
    KINA: itu bukan MORAL.. itu sebab2 kapal itu boleh belayar.. MORAL dan sebab apa MOROL itu sesuai untuk kapal layar tersebut
  4. 3rd June 11, 2008 at 11:50 AM
    hahahahha..... what a suprise,,.... cun beb kapal layar nie... moral die sebenarnya nk mengajak org lain untuk tidak membuang sampah kat merata2.. ternyata botol2 tu bleh digunakan balik. so alam pun akan jadi makin indah cantik n x lucah..hihi.. kalau la semua org cam tuan punya kapal layar nie. sure pantai jd bersih.. pastu lagi salah satu cara nk jimatkan penggunaan bahan api.. lagi satu dapat kurangkan penipisan ozon.. so pade sesape yg ader bra terpakai tu patut la pikir pikir kan aper yg korang ley buat... lalalalalalalalalalalalalala
  5. -dazZ- June 11, 2008 at 11:59 AM
    KEATIF..
    MORAL
    -jgn buang smpah kat laut/sungai sbb hidupan liar juga perlu khidupan yg smpurna cam manusia
    -bjimat:kdg2 kite tak pnh pikir bhn tbuang leh mjimatkn belanja arian..cuba bandingkan harga sbuah kapal layar yg dijual dgn kapal layar yg dibuat dr bhn tbuang?
  6. -dazZ- June 11, 2008 at 12:02 PM
    bra tpakai??
    err...mungkin leh gunting jer tali tu..amik span die jer..cantum2kn..alas ngn kain perca potong ikut yg anda suke bulat/4segi
    leh wat alas periuk panas..utk alas yg lebih cantik jahit renda di keliling alas tsebut..mesti org xpasan alas anda itu sbnarnye dari span bra...ekeke
  7. KerepeK June 11, 2008 at 12:08 PM
    wahh macam penah buat jer dazz. X terPK kepek sampai cam tu.
    diatas ... 2 moral yg menarik <- tunggu yg lebih baik untuk lihat mana yg terbaik
  8. akusape June 11, 2008 at 1:37 PM
    Moral of the story - Jagalah kebersihan laut anda.Korang ada otak korang pikir la sendiri...
  9. -dazZ- June 11, 2008 at 2:24 PM
    SEBENARNYE XTERPIKIR PON TETIBA TELINTAS KT OTAK...TP LEH DITERIMA PAKAI KAN...STLH HASIL SIAP JADI LA 'BRALAS'
  10. twistiesgurl June 11, 2008 at 2:35 PM
    ha...ni baru aku nk bg MORAL...
    moralnyer....xyah buang sampah merata2...ape kate bahan buangan tu korang guna kan untuk buat bende2 cam ni....mcm contoh dazz bg tu.... kalo kite cakap "bra" mmg bunyik cam lucah...tp kalo bra tu kite tambah renda mcm dazz cakap tu..xde la jd lucah lg...boleh digunakan...
    mcm sampan tu... bahan buangan seperti botol telah dijadikan sampan...lg 1 pembuangan sampah dimerata2 tmpt seperti sungai dan laut boleh mencemarkan keindahan alam kite....jadi...itulah moralnyer...(erk..betul ke) sekian...
  11. Nsem Man June 11, 2008 at 6:31 PM
    moral:di mana ada usaha di situ ada jalan
    (huraian moral daripada gambar tersebut)
    tidak semua orang mampu memiliki sesuatu dengan adanya usaha semua perkara boleh diatasi pemilik "Perahu Botol" ini mungkin tidak mampu atau mungkin seorang yang kreatif oleh kerana keinginannya dia berusaha mencipta perahu daripada bahan buangan(Botol Plastik)secara tidak langsung menyahut kempen kerajaan "fikir dahulu sebelum buang" ke atas barang-barang yang boleh dikitar semula. sekian.

    p/s : masa aku form 6 dia bagi satu pepatah huraikan satu muka surat
  12. Nsem Man June 12, 2008 at 9:20 AM
    saya nak sampaikan sedikit ucapan
    terima kasih kepada cikgu²ku iaitu cikgu faridah hanum (cikgu bm form 6) cikgu arr caveman (sastera moden form 6) cikgu apa tak ingat (satera tradisional form 6)cikgu bm masa form 5 Puan Rom (Orang Bugis)dia sumpah aku jadi pandai (kisah benar pasal satu kes)dan mereka2 yang telah mendidik saya. sekian^^
  13. akusape June 12, 2008 at 9:24 AM
    nsem man...gua respect lu....cayalah...lu buktikan kate2 lu...
  14. twistiesgurl June 12, 2008 at 11:36 AM
    caya lah ensem man....mmg ensem la...
  15. Nsem Man June 12, 2008 at 8:06 PM
    kiena cam bodek aku je hehehehe

Something to say?