Trip ke Sabah - Oleh Din82

By akusape!
Trip ke Sabah
Pengenalan
Hatiku begitu excited sekali sebab nak berterbang jauh kali ini iaitu ke destinasi yang selalu dituju oleh pelancong asing untuk mendaki gunung yang tertinggi di Malaysia iaitu Gunung Kinabalu.Percutian kami iaitu di Kota Kinabalu.3 minggu sebelom bercuti aku dah isi form dan bagi terus ke bos besar untuk mendapatkan pengesahan yang sahih.yahoo...3 hari nye cuti dah diluluskan...Seminggu sebelom berangkat aku menghitung hari..dari sehari kesehari..aku berdoa supaya mase cepat berlalu untuk kehari Jumaat..Aku pergi ke Sabah dengan rakan Skype + muaturun.Mereka yang pergi iaitu Aku,Beldi Biru,lady Marion,Kiena dan Jai.Tetapi bebehari seblom pergi ke Sabah aku tidak mendengar cerita dari mereka ini..online skype pon tidak,ym pon tidak..hatiku gundah gulana dibuatnya.Beldi atau Bel tanyakan kepada aku jadi ke kita gi Sabah ni..aku pon kate jadi je..sebab tiket-tiket kami semua kat Kiena dan telah dibayar sepenuhnya oleh lady.2 hari sebelom pergi lady berym ngan aku..kate dier tak dapat pergi sbb cuti tidak diluluskan...perghh..aku merasa sayu hati..penat aku kasi tips2 untuk die kasitau kat bos dier.rupanya die dah cuti dah..hahahahah...wakenabeb...

Sehari sblom brangkat ke Sabah aku pastikan suma pc,network berada di keadaan yang ok untuk tiada siapa yg akan menganggu cuti aku nanti.malam aku smpai rumah packing baju.Aku tak tau nk bawak brape helai baju.jadi aku sumbat je selagi boleh kedalam beg pinjam.Suar aku bawak seluar pendek je..dan berbelas helai spender.tima kasih kepada Rusdi kerana sudi meminjamkan begnya kepada aku.Lepas aku packing suma..aku pon lepak tgk tv..tetibe dapat sms dari Kiena suh tunggu kat LCCT trus..pergh..termanggu aku kejap..setelah beberapa sms..aku pon jadi tenang kembali.esok aku naik bas sensorang la..tengok tv sambil tetido..

Aku bangun pagi sebab excited kot..kol 7 dah sedar..pastu aku tgk tv.Pas zohor aku gi kenduri rumah Bad..kenduri doa selamat.aku gi ngan Rusdi..tapi kitaorang tak bace doa pon..mase orang surau bace doa kat atas umah..kitaorang melantak kat bawah.makan kambing bakar lagi tu..aku makan takla byk sgt kambing tu..takut sakit perot plak nanti.lepas makan dan sesi borak2 bersama kengkawan..aku pon polang kerumah.Aku mintak Bad hantar aku smpai putra KgBaru kol 4:30 ptg sbb kiena kate kene ada saner kol 6:30 ptg.Sblom pegi aku check lagi sekali lagi beg pakaian aku takut ada yg tertinggal..pada mulanya aku hanya bawak suar pendek..tapi mak aku suh bawak suar panjang dan aku setuju je.Masukkan seluar dalam beg dan telefon Bad mintak hanta ke putra lrt.Sblom gi ke putra lrt aku gi memasukkan duit dulu takut plak nak bawak duit yg banyak.lepas suma perkara dah selesai bad hantar aku ke putra lrt kg baru.Aku beli tiket ke Kl Sentral sbb bas ke LCCT ada di bawah saner.Smpai je kat Kl Sentral trus turun kebawah..dan menaikki bas yg tertulis KL Sentral - LCCT.Tambang dier RM8.Aku sensorang je naik bas tu...takut gak..sbb first time naik.Pas tu ade la orang yg naik skali.tepat je pukul 5:15 bas pon bersedia untuk begerak..Aku tepon lady tanyekan lokasi dorang kat ner?dorang kat umah Kiena lagi.Kol 5:20 bas bergerak..aku melihat luar tingkap bas.nak tido tapi mate tak leh nk lelap.Bas dipandu laju mengikut hi-way KL-PUTRAJAYA.Di tengah2 hiway aku telefon leadi lagi untuk tanyakan lokasi mereka..kini dorang kat Putrajaya.Lebih kurang jam 6:15 aku sampai ke LCCT.Aku tepon lady dorang tgh makan kat putrajaya.Cis..janji 6:30...hehehe janji melayu..aku dah tak tentu arah kat situ..jadi aku ambik keputusan untuk gi makan McD.Lepas dah order aku port kat luar McD..dorang leh nmpk aku kat luar saner.Aku sms bel tanye kat ner..dier kate dah dekat nk smpai.Selang beberapa minit dier call..aku kate aku kat McD..dari jauh aku nmpk bel..dalam hati aku bertanye kenapa bel ni nmpk hitam??hahahahhah..aku ajak bel makan..dier pon gi beli McD gak.Selang beberapa belas minit..lady,kiena dan jai smpai..suma lepak kat Mcd.Apalagi sesi begambo pon menjelma la..kemudian kawan keina pon sampai.lepak.Aku ajak ledi gi toilet hahahaha...sambil mecuri troli beg dan mencocok duit..dalam kol 7 nak ke 8 malam kitaorang pun pergi menscan beg pakaian..takutla..dorang bawak senjata masuk dalam kapal terbang dan terus check in.Dalam mase tu abg aku baru smpai dari KK dan telefon aku nk jumpa sat.tapi aku kate aku tgh check in.jap lagi aku jumpa dier aku kate.Mase nk check in aktiviti begambo pon selari mengikut peredaran..Check in suma orang kene serahkan IC.Lepas suma ok..bagasi suma di masukkan kedalam.Jadi kitaorang pon berlengganglah bejalan.Aku pon gi jumpa abg aku..kat ketibaan.borak2 sat.pastu die pon balik ngan kawan dier..aku pon pegi cari dorang..smpai je trus masuk kedalam.Tapi mase tu ujan plak...hhuhuhuh...gi toilet sat..pastu kapal terbang ke KK akan berlepas di pintu P4 jadi suma orang beratur kat situ..sblom naik kapal terbang pon begambar...kat tangga pon begambo..kat dalam kapal terbang pon begambo..hahahhaa...mmg dah adat geng jamban suka begambo..dalam kapal terbang seat dier cukup tidak meyenangkan aku..sbb aku kene duduk 90 darjah..gile tegak tulang belakang aku..aku ok lagi..tapi untuk Bel mmg seksa...kaki dah la panjang..duduk tmpt sempit huhuhu seksa woo...hanye bel je yang tau..sbb tu kaki dier bukan kaki aku hahahaha...sblom berlepas sesi ajar2 ttg keselamatan ditunjuk ajar.Perjalanan ambik mase dalam 2 jam..perghh lame tu.kol 9:30 malam kapal terbang pon berlepas..huhuhuuh..Minit pertama ok..tapi untuk minit ke 30 wah...aku dah tak selesa dah..rase macam nk patah2 kan je kusi air asia tu..sakit wooo...apelagi sesi begambo pon dijalankan..Tapi dalam kapal tebang...kepala otak aku dah pening..mesti penangan kambing tu kot yang aku makn petang tadi..wah...sakit dier denyut2..ok cuba rilek tapi takleh...aku suh lady picitkan..dpt gak mengurangkan sakit untuk seketika...2 jam rase cam lame..sekejap2 aku tanye jam kol brape.Akhirnya jam 11:30 malam kitaorang smpai di Airport Kota Kinabalu..Perasaan gembira menyelubungi diri..turun je dari kapal terus ambik gambo..hahahah...aku tepon mak aku kate dah smpai Sabah.Kat dalam tu kitaorang kene register hehehe..die tanye samaada aku bercuti atau bekerja.Lepas tu kitaorang gi ambik beg.Kitaorang jumpa kepek kat luar.Wah leganya jumpa kepek..trus gi kat kete..wah..leganya berada didalam tu..Tapi sblom tu kitaorang tunggu kawan keina dpt kete dari cousin dier.Lepas dah suma tu kitaorang pon trus gi umah tamu kepek kat Lokkawi(tu kot name dier),sampai kat umah dier aku pon letak barang2 dalam bilik dan trus terbaring depan ruang tamu.Kat situ takde astro plak..tapi ade dvd dan hardisk yg penuh ngan citer...apalagi layan movie la..tgk citer Apocalypto..kaum wanita suma gi kedai mamak beli makan..aku kirim roti canai..dan air nescafe.Sejam kemudian dorang balik...tapi dorang salah beli air..air teh dorang beli..huuhuh...aku takleh minom teh..nanti angin..jadi aku pon meminom air milo instant kepek..hehehe..lepas makan aku terbaring depan tv..last-last aku kecundang ditangan tv..aku tetido..
McD adalah tempat yg sesuai untuk menunggu kengkawan
Sblom check in...
Beg aku selepas discan dan ditampal dengan sticker...

Bel bersama akak yg bertanggungjawab terhadap keselamatan beg dan tiket kami...Bagasi-bagasi kami telah ditelan masuk kedalam
Mari begambo bersama abg polis..dier check tiket untuk masuk..
Itu adalah pintu P4..pintu ke kapal angkasa...
Bergambar di depan kapal terbang yg bakal dinaiki..
Ditangga naik kapal..tetibe ade kepala plak hahaha..
Pramugari yg bertugas...dipintu kapal terbang...
Bergambo di seat memasing
Orang ramai yang hendak ke K.K sedang mencari seat memasing...

Pagi ahad aku terkejut..sbb kol 6:30 pagi dah terang macam kol 8 pagi siap ade matahari..kalo kat kolumpo kol 6:30 ni jgn harapla ade matehari..yg ader pon taik mate aku je...masih gelap lagi beb.Tapi aku sambung tido balik.Kol 8 pagi aku tgk kepek dah mandi suma..dier kate ader meting pepagi ahad tu.Aku bangun trus gi mandi..mandi2 best..tapi aku lupa bawak berus gigi plak..jadi kene guna cara old skool la..pakai jari pon buleh...hahahah..siap2 suma..dorang tak bangun lagi..yg bangun aku dan kepek je..Kemudian barulah Kiena bangun..trus aku suh dier buat air..hahahahha...padan muka saper suh bangun awal..Sarapan pagi kepek belikan nasi lemak.Lepas sarapan suma..perut aku buat meragam plak..berak untuk pertama kali ok..tapi untuk kali kedua aku rase dah macam pelik..pastu masuk ke3 dah tak seronok plak..harini kitaorag makan tengahari di rumah..Kaum hawa beli barang mentah..aku dan bel main game xbox kepek sambil membuli budak kecik..hahahah..seronok betol..ledi pon cuba nk tolong budak tu tapi dier pon sekali dibuli oleh aku dan bel..hahahah kejamnya bel...hahahah.Aku tetibe tringat utk pesan berus gigi tapi malang..dorang tinggal hp..Dorang balik trus mengomen kate barang2 kat kedai tu mahal..hahahha..dorang beli sotong dan ikan..Masak sambal sotong,ikan goreng dan sambal belacan..perggh..pedasnya smpai meleleh air idung aku..lepas makan..borak2..Jai dan Lady ada keje nk wat hari isnin nanti..jadi kepek tolong set kan tenet dorang..berjaya juga akhirnya..ledi wat keje dier..Kepek ajak gi Pasar filipin..dorang pon bersiap2..tapi perot aku meragam plak..berak2..aku mintak kiena ubat.Die kasi aku pornstan..tahan sakit..dan tiger bam..berkesan.kitaorang pon pergi ke sana..smpai saner kita pon truskan dengan sesi begambo..tak kira dimana saje..tepi,tgh,atas bawah jalan suma kitaorang bergambo.Kat saner aku beli baju untuk hadiah kemudian kitaorang gi kat Sabah Seasource Trading..kat saner kitaorng cuba kaw-tim ngan brader kat situ untuk dpt harga spesel..jadi dier pon setuju..tapi kitaorang tak beli lagi..tunggu mase nk balik baru beli..kalo tak kepek kat 1 umah bau ikan masin hahahaha..Gi kat pasar malam..aku beli rantai mutiara untuk family aku.Kol 6 kat saner dah gelap..senja..mase nak balik kitaorang singgah bank untuk ledi dan bel menguarkan duit.kol 7:30 aku rase macam kol 8 lebih..setelel suma..kitaorang pon balik ke umah..lepak...makan malam..dan tgk movie citer kung fu dunk.Pastu tgk Hill Have eye 2..Bel kuar tgk bola kat kedai mamak..kepek ade meting..kol 1 lebih kepek balik...aku tgk movie pastu tetido..aku sedar bel balik..tapi tak larat nk tegor dier..sambung tido balik..kol 6 pagi aku tejaga aku tgk budak nk gi skolah..pastu aku sambung tido..kol 6:30 pagi dah terang..aku beralih arah untuk tido..kol 8 lebih aku bangun dan mandi..time tu gak perut aku rase tak ngam..berak2 lagi..ambik pornstan keina..baru ok sikit..Kol 9 lebih kitaorang pon berangkat pergi ke Muzium untuk tgk rumah2 sabah..kat situ aktiviti begambo dijalankan dengan penuh tekun..setiap pelusuk kawasan kitaorang begambo..hahahha...seronoknya..Smpai kat Umah Brunei ada jual cenderamata..kitaorang beli suma keychain smpai licin..hahahaha..pastu kitaorang gi tgk tmpt ader tengkorak..tengkorak tu jage beras..hehehe...Lepas dah penat begambo..dah puas jalan 1 tu kitaorang pon lepak tepi longkang dan sambil merehatkan diri dengan memakan sandwich yg dibuat..Dari Muzium Sabah..kitaorang ke Kudat untuk pergi ke Tip Of Borneo dimana disana pertembungan antara Laut Cina Selatan dan Laut Sulu..Perjalanan ambik mase hampir 3 jam..perghh...mencabar..Smpai kat sana perghh...view dier leh wat ko menangis air mata darah...cantik giler..kat saner..begambar bermacam2 posisi,rupa dan bentuk badan...hahahah...tapi sayangnya kitaorang takleh tgk sunset sbb kepek tak leh drive malam..tapi ape2 pon view die gempak...kitaorang gerak balik kol 5 kitaorang balik dan menuju ke kawasan makanan.Kat Kudat kita makan kat restoren Terminal Tomyam..dimana..masakannya sgt tak best..dan biler perot lapo tak best pon jadi best..kol 7 ptg camtu kitaorang pon gerak dari Kudat menuju ke K.K untuk balik umah...dalam perjalan bali ledi rase nk gi membuang air kecil..jadi kiraorang berenti di satu restoren..aku temankan ledi diikuti dengan jai..Kat situ kitaorand duduk kat meja ngan jai dan boboy..tetibe anjing itam ni dtg rilek plak nk memanje..kitaorang pon blah masuk kedalam.takut beb..anjing tu..aku ada fobia ngan anjing..Kat dalam aku order airr mineral untuk tidak dorang pandang serong..sorang-sorang gi kencing..aku hanya penemam je..takut2 brani je...hahahah..dah setel suma tugasan dorang kitaorang pon menuju jalan polang.Dalam perjalanan polang banyak cerita yang berlaku..memula dorang menukar2 bunyik ringtone sms..kemudian tukar lagu-lagu mp3..naik fedup aku dgr bunyik-bunyik tu..pastu keadaan menjadi sunyi seketika..tetibe bunyik proot memecah kebuntuan..pergghh....muntah...Bel kentut..macam sial je bau dier...aku kate bau kudat..hahaha..sejak dari tu melekat la kat bel bau kudat..Bukan sekali je bel mengeluarkan kudatnya..tapi btk kali..ada yg dah lali bau kudat bel..bau yg amat cilake skali..kitaorang suma menyumpah2 bel..hahahhaah...tu la ko bel saper suh kentut bau kudat hahahaha..(orang kudat jgn marah ye..ni hanye gurauan).Kerepek tanye korang nk jumpa Bunga tak kat UMS..kitaorang follow je..Masuk kat dalam UMS tu macam gengster je..lepas plak dari pondok jaga tu..Jai ngan Boboi kuar isap rokok..Pastu boboi gi pondok bas pastu kene sound sbb kat sini kawasan larangan merokok hahahahha...jadi dorang isap rokok secara sorok2 macam hisap dadah je hahahah...tapi awek2 kat saner suma baek-baek..leleh..smpat aku snap secara candid gambo dorang..Akhirnya Bunga yg ditunggu sudah dikelihatan..Bunga adalah chatter muaturun..Jadi kitaorang pon berkenalan dan acara bergambo tidak dilupakan..banyak aksi pelik-pelik yg dibuat ketika bergambo..hahaha..ada ayat dari Bunga yg kelaka iaitu "Kenapa Korang macam Berok" lebih kurang macam tu la ayat dier hahahah...aku rase baru first time die jumpa kot kitaorang..hahahahaha..Begambar adalah sbahagian dari adat resam geng jamban....dimana tumpahnya kuah kalo tidak ke meja..hahahahah...Lepas dah jumpa ngan Bunga..kitaorang pon pergi ke Tanjung Aru.Kat saner kitaorang beli jagung dan minoman kononya nk tgk joget2 tapi malangnya dah abis..lepas makan2 diatas pentas..kitaorang pon turun ke pantai untuk bergambo..disitu ada begambo cara terbaru iaitu cara terbang hahahahah...setelah penat bergambo dan melompat-lompat macam kera sumbang..kitaorang pon berhasrat untuk polang ke rumah...smpai kat umah...aku mandi-mandi baring dan borak2 sambil jai dan kepek transfer gambo kedalam laptop..lepas tu kitaorang tgk slideshow kat tv.setelah selesai aku pon tetido..hahahha..letih giler beb..Esoknya nk bangun pagi sbb nk gi kaki gunung Kinabalu.

Aku asik terjaga dari tido..tak lena sgt..kol 4:30 aku tersedar..bel pesan kat aku suh kejut kol 5 jadi aku ingat 4:30 tu awal lagi..jadi aku tido..sedar2 kol 6:30 hahahahaha..aku kejutkan bel..smpai die bangun pastu aku tido balik.pastu aku dgr orang ketuk2 pintu..aku bukak tgk bel..ingat dier dah balik..rupanya dier tetinggal barang.aku sambung balik tido kat dalam bilik kol 9:30 baru bangun dan trus gi mandi.kepek dan lelain bebingcang untuk buat bbq malam nanti.jadi kitaorang senarai barang nk dibeli.Kol 10 kitaorang kuar rumah untuk pergi ke kedai dan beli segala macam barang untuk bbq malam ni.Pastu anto barang2 kat umah kawan Bel..untuk dorang buatkkan.Dah setel suma kita truskan pejalanan ke kaki gunung Kinabalu.Tapi dalam perjalanan kesana kitaorang singgah di Bangunan Yayasan Sabah,untk begambo 2,3,4 snap.Pastu kitaorang gi trus ke kaki gunung..Pejalanan mengambil mase 2 jam lebih dan jalan yg beliku2 membuatkan orang2 pening kepala dan ingin muntah..hahahha..jadi dorang tido je sepanjang pejalanan..Smpai kat saner kitaorang trus ke tmpt yg ditujui..keadaan begerimis membuatkan keadaan menjadi sejuk..sesejuk air di kali..kat sana kitaorang tak nmpk gunung Kinabalu sbb keadaan berkabus..tapi kitaorang mmg bergambo sakan..hahahah..kat situ kita bebincang nk buat aktiviti panjat gunung Kinabalu tapi untuk tahun depan nya aktiviti 2010...wah seronoknya..lepas kitaorang snap gambo untuk kali ke 200 kitaorang pon pergi ke tempat lain..iaitu ke taman ape tah kat kaki gunung Kinabalu tu jugak..sempatlah snap gambo dalam 2-3puloh keping..hahahha..kita bergambo diatas bunga Raflesia tapi die punya replika je la...nak mampos kalo bunga betol..mau kene pijak...heheheh..lepas dah sakan begambo kitaorang pon pergi ke Taman Straberi tapi malangnya taman straberi tu kita takleh masuk...huhuuhuhu...apera..lepas tu kitaorang pergi makan di kedai makan yg entah ape namenya...hahahahha..kitaorang mkn smpai kenyang..Pastu kitaorang gerak menuju ke stesen bas Kundasang untuk mengambil barangan Bel yang diorder dari Sandakan iaitu Udang dan ketam.Sepanjang perjalanan meneruni kaki bukit Kinabalu kabus tebal meliputi jalan..100% tak nmpk jalan..sib baik kepek ade GPS dapat membantu..kitaorang berenti di 1 kedai yang ape tah name dier dan memulakan aktibiti bergambo disebalik kabus tebal..ala-ala oversea la konon hahha..kemudian kitaorang sambung balik perjalanan.Sblom sampai ke stesen bas saner aku mintak kepek untuk singgah di Maybank untuk mecocok duit kerana wang sudah aku sudah abis dijoli katak...hahahaha.lepas dan mencocok suma..kitaorang bergerak ke stesen bas itu..sbb bas dari Sandakan sampai kol 6:30 ptg..sbb barang itu hanya dikirim barang saje kalo lambat ambik maka burn la barangan itu.Keadaan disekitar stesen bas itu megerunkan aku dan rakan2 yang lain kerana ada mereka yg macam ulat(kalo kat kl,ulat tu orang yg jual tiket kat tepi2 jalan tu)tapi cara dorang agak kasar dimata kepala otakku sendiri..kerana mereka akan mencuba mendapatkan customer dengan cara yg tak berapa hensem..Abis kete kepek diketuk2 untuk mendapatkan pelanggan..dengan menunjukkan bisnes kad sahaje..ledi berjaya menemuramah sorang dari segelintir.Bile ledi terangkan kita dari Kolumpo barulah dorang tak kaco...wah hebat tol ledi ni..ada ilmu hitam barangkali...hahahahha..dalam jam 7 lebih akhirnya bel mendapat barangannya kerana bas dari Sandakan itu smpai dalam jam 7 ptg hehehe..Kitaorang trus kerumah kawan Bel..untuk mengambil ayam yang telah di marined untuk dibuat bbq.Sampai saner dalam jam 8 lebih..kitaorang dijemput makan dengan masakan udang yg lazat...dalam hati aku berkata...camner ni..nk bbq kang nanti kenyang plak..jadi aku mengambil keputusan SPM iaitu dengan memakan sedikit sahaja..udang pon aku makan dalam beberape ekor.Setelah selesai suma dengan aktiviti bergambo kitaorang pon berangkat ke Tanjung Aru untuk mendapatkan tapak BBq yg paling kacip untuk didirikan..Setelah mengamati bebetol..macam tak sesuai je untuk didirikan jadi kami pon beralih ke tmpt lain iaitu di tmpt yg tiada orang tetapi banyak anjing sedang mengawan..Jadi kami loading barang2 bbq dan memilih kawasan yg sesuai..selepas itu kami pon membakar..ayam dan udang..kepek mencari air untuk membasuh tangan dan udang hehehe..Kawasan tu banyak anjing...aku ni fobia ngan anjing..huhuhu...aktiviti membakar telah berjaya sayap-sayap ayam telah diratah rakus heheheheh...kepek sempat juga menelefon rakan2 muaturun..dan kami smpat juga berbual mukekekke..Kami pon berborak-borak 1 samer lain.Pukol 11 macam tu kitaorang packing barang2 untuk polang kerumah..smpai umah kitaorang trus transfer gambo hehehe...aku tak tahan nk mandi..dan syampoo rambot..lepas tu barulah segar badan aku.Mengikut cerita kitaorng nk pasar untuk membeli udang2 yg fresh..tapi kerana suma dah letih kami biarkanlah saja..kitaorang sambung dengan aktiviti berborak sambil mengata dan menulis list2 barangan untuk dibeli...hehhehh...ikutkan hati takmo tido...tapi biler aku pasang dvd citer taxi 3 mate aku trus layu dan tido trus..aku sedar2 dah pagi.
PAgi itu adalah pagi terakhir buat kami suma kat K.Kinabalu sbb petang kitaorang dah nk balik..Kawan Kiena dah polang pergi ke rumah sepupunya..Aku bangun mandi dan kemaskan beg pakaian aku.Lepas itu aku snap-snap gambo untuk kali terkahir kita di sana..sayu dan pilu macam izwan pilus perasaanku sbb dah nk balik.Kol 11 pagi kitaorang gerak dari umah kepek trus ke rumah kawan Bel untuk memgambil barangan bel yg telah dibekukan.Dirumah tu penuh dengan aktibiti bergambo..jai dan keina dpt juga pemandangan jem yg segar hahahah..lepas dah packing2 barang bel..kitaorang trus ke Pasar Filipin untuk membeli cenderamata dan makanan laut.Kat sana aku beli gelang mutiara.Kat kedai makanan laut tu aku beli udang kering,sotong,amplang,kuih ade lubang tu..kuda laut sepasang.Kat situ kitaorang beramah mesra sambil betukar2 name card bersama dengan mamat yg jaga kedai tu..Kalo korang gi Pasar Filipin singgahlah di kedai ni namer die SAbah Seasource Trading..kitaorang smpatlah snap gambo dalam bepuluh-puloh keping di kedai tu kepek jadi photog..hehehheh tq kepek..Lepas dah beli2 suma..kitaorang pon bergegas ke airport sbb flight kol 3.30 ptg jadi kene smpai saner awl untuk check in.Jadi kitaorang pon check in dan sempat mengambil gambar ngan akak yg kat kounter tu hehehe..lepas beg kitaorang suma di dimasukkan kedalam..kitaorang pon membuat aktibiti bebas..sementara itu kepek dan jai sempat meupload gambo ke dalam komputer jai..kat situ gak kitaorang sempat video call ngan Mia...hehehe...jadi kitaorang pon begambo puas2.Ledi membeli lobster di kedai kat airport tu..Kat situ aku nmpk awk sabah yang kaki bebalut hehehe..smpat gak Kiena ambik gambo heheheh...dalam kol 3 panggilan kapal terbang kami pon terpanggil..smpat gak snap gambo untuk kali last...pastu kepek kene marah sbb ambik gambo...sib baik kamera kepek tak kene rampas hehehe..aku mengambil gambo kapal terbang..kemudian aku baru teringat nk beli magnet peti ais untuk abg aku..hehehe..sib baik ada kedai kat situ.jadi aku pon beli la..hehehe...kol 3 lebih pintu pon terbuka untuk kitaorang naik flight.Sepanjang jalan nk naik flight tu..kitaorang asik snap gambo aje heheheh...naik kapal terbang pon snap gambo gak...dalam kapal terbang aku aderambil gambo mengunakan alat bantuan pernafasan hehehhe..tq pramugari yg ape tah namer die...ko sangat cantik..hahahhaa...Dalam flight ledi makan nasi lemak dan aku plak makan sandwich ayam..lazat gak rasenya...air kitaorang kongsi2 ngan kiena hehehe..minom air macam buat bende jahat je...rase takut2..2 jam rase macam lame...jadi aku pon try tido...tp hanye tido2 ayam perot aku rase tak begitu lazat..berangin2 nk kentot rase segan..kang kalo terberak dalam suar cmaner??...aku tgk ledi bel kiena suma dah terbongkang hhahaha...sib baik pilot tu bawak laju...kol 6 ptg dah smpai..turun2 kitaorang tunggu kat terminal sbb nk tunggu beg2 dan barangan kitaorang..kat situ perot aku dah takleh tahan...jadi aku pon gi la berak kat tandas berdekatan..hehhe...wah lega skali...selesai berak aku pon gi kat tmpt tunggu beg...tgk kotak bel berisi udang dan ketam tu hancur hahahahah...Lepas dah angkat beg suma..kitaorang pon berambus dari terminal tu...smpat lagi mengambil gambo untuk kalo terakhir..Jai keina dan ledi balik kerana kete dorang dah smpai..kawan keina..gi merayau LCCt aku plak ngan Bel naik bas untuk balik ke Kolumpo.Dalam bas aku sms kepek nk ucap tq...die balas jgn serik mau datang lagi...hhehehhe...dalam bas tu aku ngan bel cerita pasal sabah je heheheh...Sampai Kl Sentral aku ngan bel berpecah..bel ke sentol manekala aku ke london eh kampung baru...aku naik putra dan merenung jauh dan perasaan aku puas kerana aku sudah smpai ke sabah..2-3-4-5- hari pemikiran aku terganggu je...nape siang kat kolumpo ni lame sgt..tapi kat sabah kejap aje..tapi malam lame..hehhehehe...smpai kat sinilah coretan aku berkenaan dengan Kota Kinbalu,Sabah.
Gambar kenangan terakhir bersama kepek di rumah tamunya...

AKu berterima kasih kepada KEREPEK kerana sudi memberikan kami tempat tinggal yang selesa skali..bawak kami ke tempat2 yang cantik seperti KUDAT..Harap kepek dapat membawa kami lagi ke serata SAbah...Kepek kalo ader salah dan silap aku sepanjang aku kat sana..aku mintak maafla..SEKIAN..
 

6 comments so far.

  1. LaDY March 10, 2009 at 3:45 PM
    weih sambung la lagi cite..
    pastu masuk gambo bebnyk
    gambo bio aksi yg menarik2..
    glemer aku seih...waaahahahaa
  2. twistiesgurl March 10, 2009 at 5:01 PM
    hoihh ledi...
    ko je ke nk glemer...
    aku pon nakkkkkkkkkkkkkkkkkkkk....
    hahahah...
  3. zidax March 16, 2009 at 8:50 PM
    T_T cedihnyer
  4. Bunga Binti Nordin March 17, 2009 at 7:06 PM
    nak tanya...
    umah kerepek area mana ek???
    airport view ker???
  5. nani March 19, 2009 at 1:17 PM
    bestnye korang...jeles
  6. abang besi September 5, 2009 at 9:35 PM
    best2.....geng jamban?uhukss...

Something to say?